Schiphol Airport

Schiphol Airport is de grootste luchthaven van Nederland en één van de belangrijkste vliegvelden van Europa. Jaarlijks verwerkt deze luchthaven meer dan 45 miljoen passagiers. Vanaf Schiphol wordt er gevlogen naar meer dan honderd bestemmingen in en buiten Europa. De airport wordt altijd goed bezocht, vooral in de zomer heerst er hier een topdrukte.
Top 10 bestemmingen
Schiphol is een grote en internationale luchthaven. Dagelijks vertrekken er dan ook vluchten naar tal van populaire bestemmingen, zoals:
- Spanje en de Spaanse en Canarische eilanden
- Frankrijk, vooral de zuidelijke bestemming Marseille en Nice
- Italië en dan vooral Rome, Venetië, Rimini en Sicilië
- Turkije: Alanya, Antalya, Bodrum
- Griekenland en dan vooral de Griekse eilanden
- De badplaats Hurghada in Egypte
- Faro in Portugal
- Londen
- Amerika
- Tsjechië
Parkeren Schiphol

Schiphol heeft de beschikking over tal van parkeerfaciliteiten voor zowel kort als lang parkeren. Er is dus altijd wel een parkeergelegenheid die bij jou past. Je kunt kiezen uit een luxe parkeergarage, maar ook voor een voordelige parkeerplek.
ParkeerplaatsenJe kunt je auto parkeren op Schiphol bij: Schiphol Visitors Parking P1, Schiphol Visitors Parking P2, Schiphol Park & Travel lang parkeren P3, Schiphol Park & Travel lang parkeren P4, Schiphol Park & Travel lang parkeren P5, Schiphol Short Stop Parking P6.
Adres SchipholDe luchthaven Schiphol ligt aan de Evert van de Beekstraat 202 in Schiphol. De airport ligt in de gemeente Haarlemmermeer, op ongeveer vijftien kilometer afstand ten zuidwesten van Amsterdam. Zowel met de auto als met het openbaar is de luchthaven erg goed bereikbaar. Met de auto is de luchthaven te bereiken via de autosnelwegen A4 en A9.
Met de trein naar Schiphol
Het treinstation van Schiphol ligt onder de luchthaven. Via Schiphol Plaza kan je gelijk naar de vertrek- en aankomsthallen lopen.
Taxi naar Schiphol
Schiphol heeft een eigen taxibedrijf, de Schiphol Travel Taxi. Zo kan je snel van en naar de luchthaven reizen. Je kunt hierbij kiezen uit gedeeld vervoer, maar ook uit privé vervoer.
Inchecken Schiphol Airport
De airport adviseert om ruim voor de geplande vertrektijd in te checken en op tijd de (centrale) security check te passeren. Voor een vlucht naar een Europese bestemming dien je minimaal twee uur van tevoren in te checken, voor een vlucht naar een bestemming buiten Europa dien je minimaal drie uur van tevoren in te checken. Vooral in de vakantieperiodes is het advies om ruimere inchecktijden aan te houden. Vanwege de drukte zijn er dan langere wachttijden.
Online incheckenBij heel veel luchtvaartmaatschappijen kun je ook online inchecken. Dit kan via de website van de maatschappij waar je mee vliegt. Ook op Schiphol kan je online inchecken. Dit kan bij een van de Self-service check-in kiosken. Je hoeft dan minder lang te wachten en hebt zelf de controle over het doorlopen van de stappen. Je checkt dan zelf in bij een kiosk. Deze kiosken staan bij de incheckbalies van de luchtvaartmaatschappijen.
SecuritycheckNa het inchecken bij de incheckbalie of de self-service-kiosk, volgt de controle van jou als passagier en je handbagage. Als je naar een Schengenland vliegt, dan volgt deze securitycheck na de ticketcontrole. Als je naar een niet-Schengenland vliegt, dan vindt deze controle pas bij de gate plaats.
Regels bagageEr wordt op Schiphol gecontroleerd op het meenemen van gevaarlijke voorwerpen en stoffen die een gevaar kunnen zijn voor de bemanning, passagiers of de veiligheid van het vliegtuig. Sommige artikelen zijn verboden om mee te nemen als handbagage in het vliegtuig. Deze artikelen staan allemaal vermeld in de Lijst Verboden Goederen Handbagage. Vloeistoffen en gels mag je alleen meenemen in een verpakking van maximaal 100 milliliter. Deze verpakkingen moeten ook weer in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje zitten van maximaal 1 liter. Medicijnen en babyvoeding, die aantoonbaar nodig zijn tijdens de reis, zijn wel toegestaan. Deze regels gelden voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie.
Winkelen
Zowel voor, als na de paspoortcontrole is het mogelijk om te winkelen. Voor de paspoortcontrole kan je shoppen in het winkelcentrum Schiphol Plaza. Hier vind 29 winkels, zoals de AKO, HEMA, We, The Body Shop, Rituals, VILA, Etos, een Nike-winkel en Aviflora. Ook beschikt dit winkelcentrum over een kapsalon en een apotheek. Na de paspoortcontrole kan je bij See Buy Fly dutyfree shoppen. Het assortiment van de winkels loopt uiteen van delicatessen en tabak tot aan elektronica en parfum.
Eten en drinkenSchiphol beschikt over tal van horecagelegenheden. Zowel voor als na de paspoortcontrole kan je hier een hapje eten of wat drinken. Voor de paspoortcontrole, in de centrale hal, kan je dit doen bij een van de 24 horecagelegenheden, zoals Burger King, Délifrance, Grand Café Plaza, Starbucks, de Balcony Bar of La Place. Na de paspoortcontrole, tijdens het wachten op het boarden, kan je wat eten of drinken bij een van de 24 horecagelegenheden, zoals Mc Donalds, Starbucks, de Brasserie, de JuicyDetails Lounges of een van de andere bars en restaurants.
Internetten op Schiphol
Schiphol beschikt over draadloos internet. Overal op de luchthaven kun je dus je mail checken. Je kunt kiezen uit het gratis wireless internet of de premium dienst. Je kunt tot een uur gratis gebruik maken van het draadloze internet, met elk apparaat waar je mee bent ingelogd.
Geld opnemen en geld wisselen
Op veel plaatsen op de airport kan je geld opnemen via een pinautomaat. Ook kan je bij een van de GWK’s geld wisselen voor vreemde valuta.
Panoramaterras
Vanaf het panoramaterras heb je werkelijk een fantastisch uitzicht op de vliegtuigen en platformen. Ook kan je wat eten of drinken in een van de Panoramarestaurants, terwijl je intussen kunt genieten van het uitzicht. De restaurants zijn bereikbaar via de route tussen Aankomst 1 en 2 en via Aankomst 3. Het Panoramaterras is toegankelijk voor bezoekers en passagiers.
Roken op Schiphol
Roken is niet toegestaan op de luchthaven, behalve in de daarvoor aangewezen gebieden. Rokers mogen enkel roken bij de KPN Hotspot cabine, de Networkbar cabine, Café Amsterdam, Het Paleis, Murphy’s bar, Galaxy bar en de Sportsbar.
Mindervaliden facaliteitenSchiphol is een zeer toegankelijke luchthaven, ook voor mindervaliden. De airport biedt diverse diensten aan, zoals gratis rolstoelen, begeleiding, ringleidingen. De gele Schiphol-rolstoelen staan bij de parkeergarages P1, P2 en in Schiphol Plaza. Voor het gebruik van een rolstoel heb je een twee euro muntstuk nodig. Verder zijn er in de terminal hearingloops aangebracht voor doven en slechthorenden. Deze zijn te vinden bij de transferbalies, de inlichtenbalies en de zitgebieden in de lounge. Verder beschikt de luchthaven over gehandicaptenparkeerplaatsen.
Schiphol in ontwikkeling
BenthemCrouwel, een architectenbureau welke wereldwijd bekend staat om haar werken. Ze maakten het masterplan van Schiphol, welke in 1990 op werd gesteld. Een van de voordelen dat dit masterplan met zich mee bracht is de situering van het treinstation. Deze werd namelijk in de ontwerp verdiept en gecentreerd. Met als voordeel dat je na het uitwerken van de werkzaamheden aan de nieuwe terminal gewoon direct onder Schiphol aankomt wanneer je voor de trein kiest als vervoersmiddel naar de luchthaven.
Nieuwe toren nodigDoor de nieuwe gebouwen welke tijdens de ontwikkeling gemaakt werden verloor de verkeerstoren een deel van het zicht op de taxiënde vliegtuigen. De nieuwe toren, welke nog steeds fier en herkenbaar bij Schiphol staat werd als oplossing gebouwd. Wanneer je deze verkeerstoren vanaf de buitenkant bekijkt dan zou je niet zeggen dat deze toren al weer ouder als 20 jaar is. Deze verkeerstoren werd namelijk in 1991 gebouwd. Zodoende kon er vanaf een hoogte van ruim 100 meter hoog de omgeving goed in de gaten gehouden worden.
2000, de prijsvechterspierIn het jaar 2000 werd er een nieuwe pier geopend. De H-Pier. Deze pier is gericht op de prijsvechters welke zo laag mogelijke tickets aanbieden. Zo word er bijvoorbeeld gekort op de aankoppeltijd met de pier, door onoverdekte loopbruggen te gebruiken. Het kost namelijk veel minder tijd dan een overdekte loopbrug welke aangesloten moet worden. Aangezien tijd geld betekent kan deze simpele oplossing alweer wat kosten besparen. Wat de kosten voor de luchtvaartmaatschappijen betreft is het havengeld wat ze aan Schiphol moeten betalen gelijk. Deze pier kent overigens geen winkels en heeft een beperking wat horeca en sanitaire voorzieningen betreft. Dit alles om de kosten zo laag mogelijk te houden.
Nederlandse luchtvaartmaatschappijen op Schiphol
Welke Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zijn er op Schiphol te vinden? De volgende luchtvaartmaatschappijen met Nederlandse achtergrond zijn hier te vinden:
- Arkefly
- KLM
- Martinair
- Transavia
De luchtvaartmaatschappij met de grootste naamsbekendheid is natuurlijk KLM. Deze maatschappij staat niet alleen om haar service bekend, maar ook de kleuren van de vliegtuigen zorgen voor de herkenbaarheid van de luchtvaartmaatschappij. Wanneer er een blauw vliegtuig gereed staat dan zul je de kleur waarschijnlijk gelijk al aan KLM koppelen.
Startbanen op Schiphol
Om de hoeveelheid passagiers te verwerken die Schiphol jaarlijks op haar vliegveld krijgt is er het een en ander nodig. Een belangrijk iets dat is de hoeveelheid startbanen. Schiphol kent een zestal startbanen. Deze verschillen overigens wel in lengte, zo is de kleinste 2 kilometer lang en de langste ruim 3,8 kilometer lang.
Nieuwe startbaan op SchipholSchiphol is een zeer populaire luchthaven, maar wil het naar de top stijgen dan zal er ook een zevende startbaan gesitueerd moeten worden. Dit werd echter in 2009 afgewezen. Met als gevolg dat er aan een nieuwe masterplan gewerkt word. Want deze Nederlandse trots mag er zijn en naast de kosten die gemaakt worden is kent een uitbreiding bijvoorbeeld een positieve invloed op het toerisme. Een nieuwe masterplan geeft de economie dus weer een boost en dat kunnen op dit moment zeker gebruiken.
Vraag en antwoord op Schiphol vragen
Hoeveel passagiers komen en vertrekken er bij Schiphol in een jaar?Bij Schiphol komen en vertrekken er jaarlijks miljoenen passagiers. In 2011 was het dichtbij de mijlpaal van 50 miljoen passagiers. Het jaar 2011 betekende weer een groei welke voor het eerst weer over de jaren 2007 en 2008 kwamen qua bezoekersaantallen. Deze 2 jaren kwamen en vertrokken er namelijk ruim 47 miljoen passagiers bij Schiphol.
Langste startbaan op SchipholDe langste startbaan op Schiphol is de Polderbaan. Voor vliegtuigspotters ook de meest interessante baan om in de gaten gehouden, aangezien hier de grootste vliegtuigen landen. Deze baan is zo’n 3.800 meter lang en 10 meter breed. Zowel in de lengte als de breedte is deze startbaan de grootste in haar soort van het vliegveld Schiphol.
Vliegen vanaf Amsterdam of Schiphol?Veel mensen vliegen vanaf Amsterdam, tenminste, dit wordt vaak gezegd. Interessant is dat Schiphol in de gemeente Haarlemmermeer ligt. En dus niet in gemeente Amsterdam. Maar aangezien een vliegveld over het algemeen aan een plaats gekoppeld word ligt het voor de hand om Amsterdam hiervoor te kiezen. Schiphol ligt namelijk op een afstand van 15 kilometer van Amsterdam.
Oftewel, Amsterdam is op ligging gekozen om deze te gebruiken voor het boeken van vliegtickets, maar Schiphol ligt niet in gemeente Amsterdam.
Welke startbaan ligt het verst bij Schiphol vandaan?De Polderbaan ligt het verst bij de terminals vandaan. Taxiën wordt over het algemeen als lang ervaren, omdat mensen snel willen opstijgen. Wanneer je vanaf de Polderbaan vertrekt dan kan het zo dat je 10 tot 20 minuten aan het taxiën bent. Dit kan verder oplopen wanneer het drukker is en je soms moet wachten op een ander vliegtuig.