Facebook
Nieuws Over vliegen en acties
vergelijk
Email

Beenruimte

beenruimte in het vliegtuig
Image by phanlop88 at FreeDigitalPhotos.net

Vliegtuigmaatschappijen willen natuurlijk zoveel mogelijk verdienen en proberen dan ook zoveel mogelijk zitplaatsen in een vliegtuig te krijgen. Helaas is dit weer van invloed op de beenruimte. Hoe meer zetels, hoe minder beenruimte. Dit is erg jammer, want vooral wanneer het om een lange vlucht staat is een beetje comfort toch wel erg fijn.

Stoelbreedte

Naast de beenruimte is ook de breedte van de stoel van invloed op het zitcomfort. Als de stoel iets breder is, dan zit je lekkerder, ook als je hierbij wat centimeters verliest aan beenruimte.

Lange mensen

Als je redelijk lang bent, dan kan je tijdens een vlucht soms erg krap zitten. Mensen met lange benen kunnen zelfs hun knieën tegen de stoel voor hen raken. Vooral bij een lange, intercontinentale, vlucht is het toch belangrijk om goed te kunnen zitten. Je kunt je vlucht dan wat aangenamer maken door af te toe wat te bewegen. Loop even door het gangpad of ga naast je stoel staan. Verder is het belangrijk dat je tijdens een redelijk lange vlucht genoeg drinkt en wat beweegt.

Gezondheidsproblemen

Voor sommige mensen kan te weinig beenruimte zelfs tot gezondheidsproblemen leiden, zoals een slechte doorbloeding of zelfs trombose. De slechte zithouding vertraagt de doorbloeding en er kunnen dan bloedklonters ontstaan. Na de vlucht kan dit tot klachten leiden.

Verschil

De beenruimte verschilt weer per maatschappij en type vliegtuig. De lowbudget-luchtvaartmaatschappijen bieden de minste beenruimte. Je hebt hier dus weinig zitcomfort. Als je vliegt met een wat duurdere luchtvaartmaatschappij, dan heb je wat meer beenruimte en dus meer zitcomfort.

Oosterse luchtvaartmaatschappijen

Doorgaans bieden de Oosterse luchtvaartmaatschappijen haar passagiers de meeste ruimte. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Singapore Airlines, Cathay Pacific, Air China, Emirates, Korean Airlines, Malaysia Airlines en Oman Air.

cathay pacificemiratesmalaysia airlinessingapore airlines

Europese luchtvaartmaatschappijen

Als je een vlucht boekt bij een Europese luchtvaartmaatschappij dan zit je het beste bij de KLM, Air France, TAP Portugal of SAS

klm

Aantal centimeters beenruimte

De beenruimte voor lange, duurdere, vluchten in de economy class ligt vaak tussen de 76 en 81 centimeter. Voor de business class ligt het aantal centimeters tussen de 85 en 150. Bij lowbudget vluchten ligt de beenruimte tussen de 71 en 75 cm.

Seat pitch

De beenruimte die door de vliegtuigmaatschappijen wordt gehanteerd wordt ook wel de seat pitch genoemd. Deze ruimte is gemeten van de achterkant van de stoel tot de volgende achterkant. Hierin is ook de dikte van de rugleuning meegerekend. De seat pitch is dus niet werkelijke beenruimte.

Meer zitcomfort

Voor meer zitcomfort is het dan ook een tip om tijdens je reservering of bij het inchecken een stoel met extra beenruimte te reserveren. Hier moet je een extra bedrag voor betalen. Voor vluchten binnen Europa ligt dit bedrag rond de 15 euro, voor een intercontinentale vlucht betaal je tussen de 50 en 150 euro meer. Er is vaak maar een beperkt aantal stoelen met extra beenruimte. Zorg dan ook dat je deze tijdig reserveert en tijdig, online, incheckt.

Ga achterin zitten

Wanneer je met zijn tweeën of alleen reist, dan is het ook een aanrader om stoelen op een van de achterste rijen te reserveren. De meeste vliegtuigmaatschappijen vullen de voorste stoelen als eerste. Als je een stoel achterin reserveert, dan heb je dus meer kans dat er niemand naast of tussen jullie zit. Je hebt dan veel meer ruimte om je benen te strekken.

stoel reserveren
Reserveer goede plaatsen

Als je met iemand anders reist, dan kan je meer beenruimte creëren door op een tactische wijze stoelen te reserveren. Reserveer dan ook een stoel naast het raam en eentje naast het gangpad. Er blijft dan een stoel tussen jullie in. Doorgaans wordt deze stoel niet gereserveerd en hebben jullie meer beenruimte.