Facebook
Nieuws Over vliegen en acties
vergelijk
Email

Vliegtickets boeken

Vliegtickets boeken lijkt heel gemakkelijk en op zich kan er ook weinig mis gaan, maar toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan bijkomende kosten en de airport tax.

Welke extra kosten heb je bij het boeken van vliegtickets?

Wanneer je vliegtickets boekt, krijg je vaak te maken met extra kosten. Een vliegticket is dan opeens een stuk duurder dan je in eerste instantie had verwacht. De precieze extra kosten die bij het boeken van vliegtickets zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Sowieso krijg je meestal wel te maken met reserveringskosten. Dit bedrag is bij elke maatschappij anders en zit doorgaans tussen de 5 en de 30 euro. Betaal je met creditcard? Dan krijg je vaak ook nog een extra toeslag.

Airport tax

Ga je vliegtickets boeken? Dan kan het zijn dat je ook te maken krijgt met de airport tax. Dit is een belasting die je moet betalen wanneer je naar de betreffende luchthaven vliegt. Deze belasting kan enorm verschillen en wordt meestal meeberekend in de prijs van je vliegticket.

Kosten voor je bagage

kosten voor je bagage
Image by Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Vooral bij budgetmaatschappijen moet je vaak betalen voor je bagage. Een luchtvaartmaatschappij zoals RyanAir rekent een bepaald bedrag per koffer. Heb je niet veel spullen nodig, omdat je bijvoorbeeld op korte stedentrip gaat, dan kun je overwegen om je spullen mee te nemen in de handbagage. Het kan ook schelen om de spullen van meerdere personen in één koffer te doen. Je betaalt namelijk per koffer.

Entertainment aan boord

Bij lange vluchten heb je vaak keuze uit de entertainment aan boord. Bij kortere, goedkope vluchten is dit niet altijd het geval. Het is mogelijk dat er helemaal geen entertainment aanwezig is. Soms is er wel een film te zien, maar je moet dan betalen voor een koptelefoon. Het kan ook dat je moet betalen om een film te kunnen zien. Hoe het precies is geregeld met het entertainment aan boord is per luchtvaartmaatschappij verschillende.

Eten onderweg

Bij lange vluchten krijg je één of meerdere maaltijden en wordt er ook geregeld wat te drinken uitgedeeld. Wanneer je toch iets anders wilt, dan kun je dit altijd kopen. Bij korte vluchten heb je ook mogelijkheden voor wat te eten en drinken, maar vaak zit dit niet bij de prijs van je vliegticket inbegrepen. Die chocoladereep waar je misschien wel enorme trek in hebt zul je dus zelf moeten betalen.

Extra kosten bij vergelijkingssites

Ook vergelijkingssites rekenen vaak extra kosten bij het boeken van vliegtickets. Zo betaal je bijvoorbeeld voor de customer service of krijg je te maken met incheckkosten. Hoe hoog deze kosten zijn is per aanbieder verschillend. Lees daarom ook altijd de voorwaarden goed door, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Waar kun je vliegtickets boeken?

Je kunt op verschillende manieren vliegtickets boeken. De gemakkelijkste manier is via het internet. Boek je vliegticket rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij, of vergelijk je vliegtickets op vergelijkingssites, om zo het beste aanbod te krijgen. Er zijn ook organisaties die alles voor je regelen: vlucht, hotel en vervoer naar het hotel. Dit scheelt een hoop gedoe en vaak kun je ook profiteren van handige kortingen. Het is als laatste ook mogelijk om bij een reisbureau te boeken. Houd er wel rekening mee dat er dan vaak wel extra kosten bijkomen, omdat je te maken hebt met een tussenpersoon.

Vroege vogels korting

Vroege vogels korting, ook wel early bird korting of vroegboekingskorting, is een korting voor mensen die heel vroeg hun vakantie boeken. Hoe vroeger je erbij bent, hoe goedkoper het vaak wordt. Weet jij dus ruim op tijd wanneer je vakantie hebt? Doe daar dan wat mee.

Last minute korting

Wanneer een luchtvaartmaatschappij niet alle stoelen vol krijgt in een vliegtuig, kost dat geld. Daarom worden er vaak vliegtickets aangeboden met flinke kortingen; de last minute korting. Zo wordt geprobeerd om ook die laatste stoelen toch vol te krijgen. Een luchtvaartmaatschappij krijgt dan tenminste nog geld. Jij kunt hier als reiziger flink van profiteren door last minute vliegtickets te boeken. Houd er wel rekening mee dat het mogelijk is dat er geen plekken zijn voor jouw favoriete vakantiebestemming. Je moet dus wel een beetje flexibel zijn in de bestemming of de datum waarop je vliegt.