Facebook
Nieuws Over vliegen en acties

Zwanger vliegen

Kun je vliegen als je zwanger bent? Jawel, dat kan zeker. Wel zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden. Hoe zit het met vliegen wanneer je zwanger bent?

Mag je vliegen als je zwanger bent?

zwanger vliegen
Image by Craftyjoe at FreeDigitalPhotos.net

Je mag wel vliegen als je zwanger bent, maar de luchtvaartmaatschappijen willen doorgaans wel een zwangerschapsverklaring van de dokter hebben waarin de datum staat waarop je bent uitgerekend. Tot 32 weken kun je meestal wel vliegen zonder problemen. Als je langer zwanger bent, mag een luchtvaartmaatschappij je weigeren als je geen verklaring hebt. De verklaring moet worden getekend door je huisarts en mag niet ouder zijn dan vijf dagen. Het is raadzaam deze verklaring altijd mee te nemen, ook als je in de beginfase van je zwangerschap zit. Als je 34 weken of langer zwanger bent, wordt het meestal afgeraden om te vliegen en er zijn luchtvaartmaatschappijen die je dan ook zullen weigeren.

Vrijwaringverklaring

Er zijn ook luchtvaartmaatschappijen die willen dat je een vrijwaringverklaring tekent. Dit houdt in dat zij niet aansprakelijk gesteld mogen worden wanneer er complicaties optreden tijdens de vlucht. Raadpleeg altijd je arts voordat je deze verklaring invult.

ryanair

Zwanger en vliegen met RyanAir

Luchtvaartmaatschappij RyanAir neemt geen genoegen met een zwangerschapsverklaring. Zij stellen als eis dat je een speciaal formulier invult waar het logo van RyanAir op staat. Er staan vragen op dit formulier die door je huisarts ingevuld moeten worden. Het gaat om precies dezelfde informatie als op een zwangerschapsverklaring, maar toch kom je alleen het vliegtuig in met het ingevulde formulier.

Zwanger en vliegen bij andere luchtvaartmaatschappijen

Ben je zwanger en wil je vliegen? Controleer dan goed wat de regels zijn. Hoewel het bij de meeste luchtvaartmaatschappijen ongeveer hetzelfde is, kunnen er toch verschillen zitten in de voorwaarden. Vraag dit goed na voordat je een vliegticket boekt.

Stoel bij reserveren

stoel reserveren

Geef bij het reserveren aan dat je zwanger bent. De luchtvaartmaatschappij kan hier rekening mee houden. Je kunt dan bijvoorbeeld een stoel krijgen die dichterbij de nooduitgang zit. Ook heb je vaak wat meer beenruimte dan. De kans is echter wel aanwezig dat er geen plekken meer zijn bij de nooduitgang. Eventueel kun je ook vragen om een stoel bij het gangpad, zodat je makkelijker op kunt staan en kunt lopen wanneer je dit wilt.

Tips tijdens de vliegreis

Wanneer je gaat vliegen tijdens je zwangerschap, kan de vlucht nog best zwaar zijn. Zorg daarom dat je niet te lang in één houding zit, want daar word je veel te stijf van. Het is ook raadzaam om genoeg water te drinken en eventueel een stukje te wandelen wanneer je het idee hebt dat je te lang stil hebt gezeten. Zorg dat je ook je zwangerschapskaart bij je hebt en de gegevens van je arts en verloskundige.

Vliegen slecht voor het ongeboren kind?

Sommige mensen beweren dat het slecht is om te gaan vliegen wanneer je zwanger bent. De meningen hierover zijn echter erg verdeeld en het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het slecht kan zijn voor het ongeboren kind.