Facebook
Nieuws Over vliegen en acties

Reisverzekering

reisverzekering afsluiten

Wat is een reisverzekering en wat is het nut hiervan? Is een reisverzekering verplicht wanneer je op vakantie gaat? We geven je in dit artikel de informatie en achtergronden van de verschillende reisverzekeringen.

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten wanneer je op vakantie of reis gaat. Er kan altijd iets gebeuren op vakantie. Zo kunnen spullen worden gestolen of kun je gewond raken. Of misschien moet je door omstandigheden langer op je vakantiebestemming blijven. Al deze extra kosten worden verzekerd wanneer je een reisverzekering afsluit. Zo heb je ook een fijne vakantie wanneer de dingen niet verlopen zoals je vooraf had verwacht.

Is een reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Wanneer je geen reisverzekering hebt, kunnen de kosten zeer hoog oplopen als er iets misgaat. Daarbij is het risico in bepaalde landen veel hoger dat er iets zal gebeuren. Een reisverzekering is dan geen overbodige luxe.

Kortlopende reisverzekering

Mensen die niet vaak op reis gaan, doen er verstandig aan een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Je betaalt dan alleen een verzekering voor de periode waarin je weg bent. Je bent dan ook alleen verzekerd voor deze periode. Een voordeel hiervan is dat het helemaal niet zo duur is. Je bent doorgaans goedkoper uit met een kortlopende reisverzekering, wanneer je slechts één á twee weken per jaar op vakantie gaat.

> Lees meer: Kortlopende reisverzekering

Doorlopende reisverzekering

Je kunt ook kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Deze is ideaal voor de mensen die vaker weggaan. Bij een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar verzekerd. Dit geldt overigens niet alleen voor vakanties naar het buitenland, maar ook als je bijvoorbeeld een dagje of weekendje weg gaat in eigen land. Een doorlopende reisverzekering is voordeliger dan een kortlopende reisverzekering wanneer je een paar keer per jaar op vakantie gaat.

> Lees meer: Doorlopende reisverzekering
> Lees meer: Doorlopende reis- en annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is een verzekering waarbij je je vakantie kunt annuleren zonder dat het je al te veel geld kost. Er kunnen altijd situaties ontstaan waardoor je vakantie op het laatste moment toch niet door kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan iemand uit je familie die komt te overlijden of een gedwongen ontslag. Meestal kost het annuleren van een vakantie je veel extra geld, maar wanneer je een aanvullende annuleringsverzekering afsluit, kun je het grootste deel van je kosten terugkrijgen. Sommige reisverzekeringen hebben al automatisch een annuleringsverzekering hun polis zitten. Controleer dit dus goed, want anders betaal je dubbel voor een dienst en dat is natuurlijk zonde.

> Lees meer: Annuleringsverzekering

Werelddekkingwerelddekking

De meeste reisverzekeringen zijn bedoeld voor landen binnen Europa. Ben jij iemand die juist de hele wereld afreist, dan zul je aanvullend een werelddekking moeten afsluiten. Dit is iets duurder dan een gewone reisverzekering, omdat er veel landen zijn buiten Europa waar het risico op problemen veel groter is.

Medische dekkingmedische dekking

In sommige landen kunnen de medische kosten enorm oplopen. In Amerika moet je bijvoorbeeld alles zelf betalen wanneer je in het ziekenhuis terecht komt. Controleer daarom voordat je op vakantie gaat altijd goed hoe het zit met medische kosten in het buitenland. Eventueel kun je een extra aanvullende verzekering afsluiten die deze kosten kan dekken.

Extreme sporten

Ben je van plan om extreme sporten te doen op vakantie? Dan ben je voor een reisverzekering een verhoogd risico. Meestal vallen extreme sporten niet onder de polis van een reisverzekering, maar je kunt dit wel aanvullend laten verzekeren. Onder extreme sporten vallen onder meer skydiven, bungyjumpen, quadrijden en raften. Voor duiken en wintersport is er een speciale aanvullende reisverzekering.

Wat kost een reisverzekering?

De kosten van een reisverzekering zijn geheel afhankelijk van de punten die jij verzekerd wil hebben. Een simpele kortlopende reisverzekering kost meestal tussen de 0,10 en 0,70 euro per dag. Een langlopende reisverzekering kan tussen de 50 en 200 euro per jaar kosten. Dit is dus afhankelijk van de aanvullende verzekeringen die je wilt en de verzekeraar die je uitkiest.

Reisverzekering vergelijken

Het is verstandig om reisverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Het aanbod is namelijk erg verschillend. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs. Een goedkope verzekering is fijn, maar je hebt er natuurlijk niks aan wanneer je geen geld krijgt als er toch iets mis gaat. Kijk dus goed wat er allemaal wordt verzekerd en lees ook altijd de voorwaarden goed. Zo weet je precies wat je van een verzekeraar kunt verwachten.

Reisverzekering afsluiten

De meeste reisverzekeringen kun je gemakkelijk afsluiten via het internet. Op de websites van de aanbieders staat precies hoe je dit moet doen. Meestal moet je een formulier invullen. In veel gevallen krijg je dan de polis in de brievenbus en moet je nog even je handtekening zetten. Het is ook mogelijk om telefonisch een reisverzekering af te sluiten, wanneer je dit bijvoorbeeld liever niet online doet.

Pakket en korting
kortings pakket

Heb je meer verzekeringen nodig dan alleen de reisverzekering? Vaak bieden verzekeraars korting aan voor mensen die meerdere verzekeringen in één keer afsluiten. Je kunt dan dus profiteren van aantrekkelijke prijzen. Het kan zeker handig zijn hier eens naar te informeren.