Facebook
Nieuws Over vliegen en acties

Vliegen met visum

Voor sommige landen heb je aan een paspoort niet genoeg. Je hebt dan een visum nodig. Als je op reis gaat naar een Schengenland, dan kun je onbeperkt reizen. De Schengenlanden zijn de 22 landen in de Europese Unie en IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Wanneer je als Nederlander binnen deze landen reist, dan heb je dus geen visum nodig. Voor het reizen naar veel andere landen heb je wel een visum nodig.

Verschillende soorten visa

Er zijn verschillende soorten visa, zoals een zakelijk visum, een toeristenvisum of een multiple-entry-visum. Deze visa hebben ook weer allemaal een andere geldigheidsduur. Er zijn ook landen waar je een transitvisum kunt aanvragen. Dit is een visum die alleen geldig is om door een land te kunnen reizen. Je komt dan per vliegtuig in een land aan en reist vervolgens over land weer door naar een ander land. Zo'n visum heeft een beperkte geldigheid van maximaal drie dagen.

Kosten verbonden

Aan het aanvragen en kopen van een visum zijn altijd kosten verbonden. De prijs verschilt per land en per soort visum. Doorgaans ligt de prijs voor een toeristenvisum tussen de 15 en 100 euro. Sommige landen hebben een visumplicht omdat ze willen weten wie hun land bezoekt. Ook verdienen ze er geld aan. Het is namelijk een flinke bron van inkomsten.

Verschillende aanvraagprocedures

De aanvraagprocedure voor een visum is per land verschillend. Voor sommige landen moet je al een aantal maanden van tevoren een visum aanvragen bij het consulaat of de ambassade. Soms heb je hier een uitnodigingsbrief bij nodig. Voor andere landen kun je een visum kopen op de luchthaven. Voorbeelden hiervan zijn Turkije, Indonesië, Thailand en Egypte.

Geldigheidsduur

Een visum heeft een geldigheidsduur. Hierop staat de datum van binnenkomst en de einddatum vermeldt. Dit betekent dat je het land voor deze einddatum weer moet verlaten. Als je dat niet doet, dan krijg je een fikse boete.

Landen met een visumplicht

Landen waar je onder meer een visum voor nodig hebt zijn onder meer China, Thailand en Rusland.

China

Voor een reis naar China heb je een toeristenvisum nodig. Deze kun je aanvragen bij de Ambassade van China in Den Haag. Een toeristenvisum is maximaal drie maanden geldig en is bedoeld voor een verblijf van maximaal dertig dagen. Wanneer je met een georganiseerde reis gaat, dan hoef je het visum niet zelf aan te vragen. Dit kan de reisorganisatie namelijk voor je doen. Doorgaans duurt het vier werkdagen voordat de visumaanvraag rond is en je een visum hebt.

Thailand

Als je korter dan 30 dagen op reis gaat naar Thailand, dan heb je hier geen visum voor nodig. Bij aankomst op de luchthaven kan je een verblijfsvergunning voor dertig dagen kopen. Voor een verblijf langer dan 30 dagen kun je een toeristenvisum aanvragen. Dit visum is 60 dagen geldig. Je kunt zo'n visum maximaal drie keer aanvragen.

Rusland

Voor een reis naar Rusland heb je altijd een visum nodig. Wanneer je een vakantie naar dit land hebt geboekt, dan kun je een visum aanvragen bij de Russische ambassade. Je kunt het ook online doen. Als je een reis boekt bij een touroperator dan kan deze vaak een visum voor je regelen.

Australië

Voor Australië verloopt het aanvragen van een visum weer heel anders. Dit kan je namelijk online doen, door jezelf elektronisch te registreren. Tijdens je aanvraag krijg je dan gelijk een antwoord. Zo hoef je niet te wachten of je wel of niet naar deze bestemming mag vliegen.

amerikaanse vlag
Image by Michael Elliott at FreeDigitalPhotos.net

Verenigde Staten

Wanneer je naar de Verenigde Staten vliegt dan heb je geen visum, maar toestemming nodig. Deze toestemming kan je online aanvragen bij de Amerikaanse overheid onder het ESTA programma.