Facebook
Nieuws Over vliegen en acties

Vliegen met paspoort

Als je op reis gaat naar het buitenland, dan heb je hiervoor een geldig identiteitsbewijs nodig. Dit kan een identiteitskaart of een paspoort zijn. Een identiteitskaart is geldig voor alle 27 lidstaten binnen de Europese Unie. Een paspoort is geldig voor alle landen ter wereld. Als je buiten een land reist van de Europese Unie, dan heb je hiervoor dikwijls een paspoort nodig. Een aantal landen eist ook nog een visum.

Altijd een identiteitsbewijs mee

In het buitenland moet je altijd een identiteitsbewijs meenemen. Ook als je in een Europees land verblijft zonder grenscontrole. Je moet je tijdens je verblijf of onderweg namelijk kunnen identificeren. Dit moet je bijvoorbeeld doen bij de bank of het hotel waar je verblijft.

Kinderen en paspoort

Sinds 26 juni 2012 is het verplicht gesteld dat kinderen ook een eigen reisdocument, zoals een paspoort hebben. Het is dus niet meer mogelijk om als ouder je kind bij te schrijven in het paspoort. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich altijd kunnen identificeren. Kinderen tot 18 jaar die een paspoort aanvragen hebben hier schriftelijke toestemming voor nodig van de ouders of andere gezaghebbenden. Als je toestemming verleent, dan moet je je kunnen identificeren op het gemeentehuis.

Paspoort aanvragen

Je kunt een paspoort aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Deze moet je persoonlijk aanvragen bij de servicebalie van het gemeentehuis. Tijdens je aanvraag moet je je oude paspoort of identiteitskaart meenemen. Dit moet je ook doen als deze verlopen is. Verder moet je een goedgelijkende kleurenfoto inleveren die aan de eisen voor een pasfoto voldoet. Tijdens de aanvraag worden er vingerafdrukken van je beide wijsvingers genomen.

Oude paspoort inleveren of bewaren

Je kunt je oude paspoort inleveren, maar je mag deze ook houden. Deze wordt dan onbruikbaar gemaakt. Sommige gemeenten brengen hier kosten voor in rekening. Als je oude paspoort of identiteitsbewijs nog geldig is op het moment dat je een nieuwe aanvraagt, dan hoef je deze nog niet in te leveren. Dit hoef je pas te doen op het moment dat je je nieuwe paspoort afhaalt.

Vanzelf bericht

Meestal krijg je van de gemeente een automatisch bericht dat je oude paspoort bijna verloopt en dat je dus op tijd een nieuwe moet aanvragen. Vanaf januari 2013 is een paspoort 10 jaar geldig.

Wachttijd

Het is een aanrader om je nieuwe paspoort ruim voor vertrek van je reis aan te vragen. Het kan namelijk 5 tot 10 werkdagen duren voordat de nieuwe klaar is. Je nieuwe paspoort kan je weer ophalen bij het gemeentehuis. Vooral rond de vakantieperiode kan het erg druk zijn met aanvragen.

Noodpaspoort

Als je binnen vijf werkdagen een nieuw paspoort nodig hebt, dan kan dit middels een spoedprocedure. Dit kost wel wat meer. Voor een buitenlandse reis is het soms mogelijk om een noodpaspoort aan te vragen bij de Koninklijke Marechaussee op een afgiftepunt. Deze vind je op verschillende luchthavens, zoals het afgiftepunt op Schiphol.

Speciale voorwaarden

Een noodpaspoort wordt alleen verstrek onder bepaalde, strenge voorwaarden. Je kunt deze bijvoorbeeld aanvragen als je niet meer op tijd een paspoort kunt krijgen en je de reis echt niet meer kunt uitstellen. Bij het aanvragen van een noodpaspoort moet je enkele bewijsstukken laten zien, zoals een hotelreservering of je vliegtickets. Ook moet je je kunnen identificeren met een geldig legitimatiebewijs. Dit kan bijvoorbeeld met een rijbewijs of bromfietsrijbewijs. Het noodpaspoort is alleen geldig als reisdocument. Je kunt het dus niet langdurig als identificatiebewijs gebruiken.