Facebook
Nieuws Over vliegen en acties

Visa Waiver voor Amerika

amerikaanse vlag
Image by Michael Elliott at FreeDigitalPhotos.net

Als je op vakantie gaat naar Amerika dan heb je hier een Visa Waiver voor nodig. Dit is een toestemming om naar en binnen de Verenigde Staten te reizen. Met een Visa Waiver kan je maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Een Visa Waiver is verplicht voor reizigers die naar Amerika reizen met het vliegtuig of met de boot.

Online toestemming aanvragen

Je kunt een Visa Waiver online aanvragen bij het ESTA. Dit staat voor Electronic System for Travel Authorization ofwel het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming. Dit is een systeem van de Amerikaanse overheid waarmee iedereen die naar de VS reist wordt geregistreerd.

Verplichte registratie

Het is verplicht om je te registreren via ESTA. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer vijftien minuten tijd in beslag. Na je aanvraag krijg je bericht of je toestemming krijgt om naar Amerika te reizen. Er is ook een Nederlandstalige website van het ESTA. Het aanvragen van een Visa Waiver kost veertien dollar. Je moet deze kosten betalen met je creditcard. Zonder een goedgekeurde toestemming kan je worden geweigerd op de vlucht.

Doorreis

Ook wanneer je maar een paar uur in Amerika verblijft en je op doorreis bent naar een ander land, dan is het verplicht om een Visa Waiver aan te vragen.

Op tijd aanvragen

Het is een aanrader om ruim voor vertrek een Visa Waiver aan te vragen. Doe dit in ieder geval 72 uur voor vertrek. Dit is namelijk de maximale tijdsduur om een toestemming te krijgen. Om er zeker van te zijn dat je de Visa Waiver op tijd binnen hebt kun je deze dus het beste een aantal weken voor vertrek aanvragen.

Twee jaar geldig

Een registratie voor een Visa Waiver is twee jaar geldig of tot het moment dat je een nieuw paspoort krijgt. Binnen deze twee jaar kan de Visa Waiver meerdere malen gebruikt worden op hetzelfde paspoort. Wanneer je meerdere keren met je Visa Waiver naar Amerika bent gereisd en deze verloopt op het moment dat je nog in Amerika bent, dan hoef je nog geen nieuwe aanvraag te doen. Dit moet je pas doen op het moment dat je weer een keer naar Amerika wilt reizen.

Verlenging niet mogelijk

Met een Visa Waiver is het niet mogelijk om langer dan negentig dagen in Amerika te blijven. Je kunt je verblijf hier ook niet verlengen. Als je van plan bent om langer in Amerika te blijven dan is het soms mogelijk om een ander zakelijk of toeristisch visum aan te vragen. Als toerist heb je hier een B-2 Visum voor nodig. Deze kan je aanvragen bij de Amerikaanse Ambassade.

Paspoort

Het is verplicht dat je een geldig paspoort hebt dat tot enkele maanden na vertrek nog geldig is. Ouders en kinderen moeten tegenwoordig een eigen paspoort hebben. Als je met je kleinkinderen naar Amerika reist, dan heb je een Engelse verklaring en kopie van het paspoort van de ouders nodig.

Nog geen garantie

Een toestemming is nog geen garantie dat je daadwerkelijk in Amerika mag verblijven. Op de luchthaven word je ook nog eens uitvoerig gecontroleerd. Er worden dan vingerafdrukken gemaakt en je paspoort wordt gecheckt. De douane kan dan alsnog besluiten om iemand niet toe te laten.

Geen Visa Waiver

Is sommige gevallen krijgen reizigers geen toestemming om naar Amerika te reizen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer iemand eerder de toegang tot Amerika is geweigerd, als iemand een strafblad heeft of als een persoon bij een eerder bezoek aan Amerika te lang is gebleven.