Facebook
Nieuws Over vliegen en acties
vergelijk
Email

Vliegtickets Curitiba

Echte voetballiefhebbers weten het al lang, maar voor de wat minder ingewijden: het WK voetbal van 2014 vindt plaats in Brazilië. Het land staat bekend om zijn flamboyante cultuur en affiniteit met voetbal, dus het is niet onlogisch te noemen dat de keuze erop is gevallen. De afstand is echter wat minder leuk voor ons Nederlanders: die Atlantische Oceaan steek je niet zomaar over. Daar is gelukkig een oplossing voor. Dit artikel gaat in op Curitiba, een van de speelsteden van het aankomend WK. U kunt lezen hoe u er komt en wat u er kunt doen.

De stad

Curitiba is een bruisende stad, dus mocht u als vrouw bijvoorbeeld met manlief meevliegen naar deze stad terwijl voetbal u koud laat, dan heeft u in ieder geval genoeg te doen. De stad kent 1,8 miljoen inwoners; bijna een achtste van heel Nederland kan er dus wonen en werken. In de zomer bedraagt het tijdsverschil ongeveer vijf uur, dus u zult de jetlag de eerste paar dagen wel voelen. De temperatuur schommelt 's zomers doorgaans tussen de 12 en 24 graden. Koud zult u het er dus niet hebben. De stad ligt in het zuiden van Brazilië, vlak bij de grens met Paraguay.

Bereikbaarheid

Zoals in de inleiding al stond, ligt Curitiba nu niet bepaald om de hoek. Sterker nog, u zult eerst per vliegtuig (of boot, maar dat duurt wel héél lang) de Atlantische Oceaan moeten oversteken. Dat duurt ongeveer twaalf uur. Aangezien er geen directe vluchten Amsterdam- Curitiba te boeken zijn, moet u overstappen. Er zijn legio vliegvelden waar u kunt overstappen richting Curitiba. Doorgaans duurt zo'n overstapvlucht een uurtje. U bent dus inclusief wachttijden ongeveer zeventien uur onderweg vanaf u voordeur tot aan het stadion, mits uw vluchten geen vertraging oplopen.

Het stadion

Ook niet onbelangrijk: waar gaan we straks voetballen? Het huidige stadion van Curitiba biedt plaats aan 25.000 man. De verwachte opkomst ligt een flink stuk hoger en dus heeft het stadsbestuur ervoor gekozen het stadion flink te verbouwen. Na de verbouwing kunnen 45.000 supporters de wedstrijd in hoogsteigen persoon bijwonen. Het stadion is ten tijde van het WK uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. De route naar het stadion is bovendien bewegwijzerd. U kunt een auto huren, maar dat is pas verstandig wanneer u stad en omgeving wilt gaan verkennen.

Wat is er te doen?

De stad is behoorlijk groot - Maastricht past er qua inwoneraantal wel zestien keer in - en van verveling hebben ze er nog nooit gehoord. Curitiba heeft van alles in huis om het bezoekers behoorlijk aangenaam te maken. Tot de populairste toeristische trekpleisters behoren de botanische tuinen, de Catedral Menor en het strand van Paranagua.

Botanische tuinen

De botanische tuinen zijn voor natuurliefhebbers een echte aanrader. U vindt er bijzondere plantensoorten, maar aangezien Brazilië zo exotisch is, zal zelfs het gras voor de gemiddelde Nederlander interessant zijn (en wellicht zelfs groener). Geheel volgens de norm die de Engelsen met hun botanische tuinen jaren geleden zetten, vindt u er een kas in de stijl van het Crystal Palace. Er is ook een museum en een bibliotheek. Dankzij de speciale fietsroute kunt u het gehele gebied verkennen.

Een flinke kathedraal

Elke grote stad begon ooit als kleine nederzetting. Er zijn talloze kerken te vinden, maar de Basilica Catedral Menor steelt toch wel de show. Liefhebbers van architectuur mogen deze kathedraal beslist niet overslaan. Heel hoog is de kathedraal niet, maar de blanke bouwstenen stralen iets puurs en onberispelijks uit dat u niet vaak tegenkomt in Europa.

Even uitwaaien

Het strand van Paranagua is niet te voet te bereiken, maar de reis ernaartoe is alles behalve een straf. Wilt u even ontsnappen aan het voetbalfestijn, dan kunt u heerlijk uitwaaien aan dit strand. De temperatuur is er vanzelfsprekend heerlijk: een jas is overbodig.

Geen spijt van Curitiba

Er zijn nog oneindig veel andere bezienswaardigheden, meer dan hier kan worden beschreven. Het moge echter duidelijk zijn: wie voor het WK de Atlantische Oceaan oversteekt, zal ongetwijfeld onvergetelijke herinneringen mee terug nemen.