Facebook
Nieuws Over vliegen en acties
vergelijk
Email

Stadion Fortaleza

In 2014 vindt het WK plaats in Brazilië. Een van de grootste stadions is het stadion in Fortaleza. Dat heet eigenlijk Estádio Plácido Aderaldo Castelo, genoemd naar een belangrijke man van Ceará die met de bouw van het stadion begon in 1968. In de volksmond wordt het stadion ook wel het Castelão genoemd. Een andere bijnaam is Gigante da Boa Vista, wat zoveel betekent als Reus met het Goede Zicht.

Oprichting

Het stadion werd in vier jaar gebouwd en werd op 11 november 1973 geopend. De eerste wedstrijd die er gespeeld werd was tussen Ceará Sporting Club en Fortaleza Esporte Clube. Beide clubs hebben nog altijd het Castelão als thuisbasis. Sinds de opening in 1973 zijn er zeven interlands gespeeld in het Castelão, namelijk de wedstrijd tussen Brazilië en Uruguay in 1980, tussen Brazilië en Peru in 1989, en tussen Brazilië en Amerika in 1992. Verder waren er de wedstrijden Brazilië-Slowakije in 1995, Brazilië-Rusland in 1998, Brazilië-Joegoslavië in 2002 en Brazilië-Paraguay in datzelfde jaar.

Stadions in het noordoosten van het land

Het Castelão is het grootste stadion in het noordoosten van Brazilië. Andere steden in het noordoosten waar het WK zal worden gespeeld zijn Natal, Recife en Salvador. De kans is groot dat de halve finale zal worden gespeeld in een stadion in Fortaleza, omdat die regio de mooiste natuur heeft. Het stadion te Fortaleza is eigendom van de Braziliaanse regering.

Renovaties

In mei 2000 werd besloten het stadion te renoveren. Na die renovaties werd de eerste wedstrijd op 23 maart 2002 gespeeld. Brazilië won toen van Joegoslavië met 1-0.

In het stadion was eerst plek voor 60.000 toeschouwers, maar voor de FIFA Confederations Cup Brazil in 2013 en de FIFA World Cup Brazil 2014 is het hele gebouw opnieuw gerenoveerd. Inmiddels is er plaats voor bijna 67.000 toeschouwers, wat het stadion tot een van de grotere van het WK maakt. Daarmee verdient het stadion ook echt de naam Castelão, wat zoveel als groot kasteel betekent. Bovendien zijn er onder het 'kasteel' parkeerplaatsen gemaakt waar bijna 2000 auto's kunnen staan. Ook is er een nieuw dak op het stadion gezet, waardoor alle plaatsen nu overdekt zijn. Verder is het stadion inmiddels gemakkelijker te bereiken doordat er busstroken en metrostations aangelegd zijn, waarmee u snel van de stad naar het stadion kan reizen. Binnen het complex bevinden zich diverse restaurants, bioscopen, een hotel en een Olympisch centrum.

Leuk weetje

Interessant is dat er zowel in 1980 als in 1995 belangrijke religieuze bijeenkomsten georganiseerd werden in het stadion in Fortaleza. Voor de eerste gelegenheid kwam zelfs Paus Johannes Paulus de Tweede naar Brazilië. Er werden 120.000 toeschouwers toegelaten, iets wat we nu niet meer kunnen indenken!