Facebook
Nieuws Over vliegen en acties
vergelijk
Email

Brazilië

Als je denkt aan Brazilië dan denken veel mensen al snel aan zon zee en strand. Het vakantieland bij uitstek wat door veel Europeanen nog niet ontdekt is, niet zoals andere bestemmingen zoals Turkije of Thailand. Een immens land wat qua oppervlakte zelfs groter is dan alle landen in Europa tezamen.

Vanuit Nederland en Belgie gaan er vele vliegmaatschappijen richting Brazilie. De enige maatschappij welke rechstreeks gaat is de KLM, echter kan je ook via Lissabon (met TAP), Parijs (Air France) of Madrid vliegen. De verbindingen naar deze steden zijn vaak geoptimaliseerd waardoor een vlucht vaak maar 2-3 uurtjes extra duurt ten opzichte van een rechtstreekse vlucht.

Taal

Veel mensen denken dat er Spaans gesproken wordt echter is dit niet correct. Brazilië is het enige land in Zuid Amerika waar Portugees gesproken wordt. Ook de Hollanders hebben een forse tijd in Brazilië gezeten en tegen de Portugezen gevochten. In Recife, een stad in het Noord Oosten van Brazilië zijn nog vele invloeden van de Hollanders te zien. Maurits van Nassau (neef van) heeft er vele bruggen laten bouwen en bracht relatief veel welvaart naar Brazilië. In het Mauritshuis in Den Haag zijn nog vele invloeden uit de Braziliaanse tijd te aanschouwen. Naast Portugees wordt er eigenlijk bijna geen enkele taal gesproken. Het Spaans lijkt redelijk op Portugees dus vaak lukt die communicatie nog wel, het Engels wordt echter minimaal gesproken. Vele Brazilianen hebben jarenlange Engelse les gehad maar zijn bang om het te gebruiken. In toeristische plekken en ook hotels is er vaak wel iemand aanwezig welke Engels spreekt, in restaurants bijvoorbeeld is er normaliter niemand die de taal machtig is.

Eten en drinken

Eten is Brazilië is geweldig. De basis voor de normale Braziliaan zijn rijst en bonen. Uiteraard is er veel tropisch fruit te vinden bij het ontbijt. De lunch (almoço) is de hoofdmaaltijd en vaak wordt er vlees gegeten (carne). De churrasco is de benaming voor een restaurant waar het vlees aan grote vlees spiezen wordt geroosterd en geserveerd. Rundvlees is hier de hoofdmoot en vooral de picanha is populair. Je kunt gewoon aanwijzen welk stukje je wilt en het wordt netjes aan tafel voor je afgesneden van de grote spiezen. Water uit de kraan is schoon, echter voor toeristen wordt toch water uit de flesje geadviseerd (35 eurocent).

Reizen

Brazilië is immens groot en van het noorden in Fortaleza naar Porto Alegre in het zuiden is ruim 4000 kilometer. Vele mensen vliegen natuurlijk omdat je anders dagen onderweg bent. Het vliegen is relatief goedkoop, de prijzen zijn te vergelijken met Europa. Uiteraard zijn er ook volop bussen welke slaapstoelen hebben en airco, echter voor grote afstanden boven de 300 km adviseer ik het vliegtuig. Bekende maatschappijen zijn onder meer TAM en GOL. Tickets kan je gewoon via deze website boeken in Nederland of België. Voor de reizigers welke interesse hebben om verschillende delen te bezoeken is er de Braziliaanse airpass. Hiermee kan je 5 binnenlandse vluchten maken voor een vastgestelde prijs.

Hotels

Waar toeristen zijn heb je een overvloed aan hotels. Uiteraard gaat dit ook op voor Brazilië. De kwaliteit is prima, zeker als je een business hotel boekt of minimaal 3 sterren. De service is prima en prima ontbijt vaak inbegrepen. Prijzen zeker in toeristische gebieden kunnen redelijk hoog zijn, verwacht geen koopjes. Aan het strand en in natuur gebieden vind je ook vaak de zogenaamde pousada, dit is zeker een leuke optie, vaak familiair en veel gezelliger dan een normaal hotel.

Veiligheid

In Brazilië moet je op je hoede zijn, zeker in de grote steden. Helaas zijn de contrasten tussen rijk en arm immens en is er dus ook veel criminaliteit. Rio de janeiro staat bekend om de hoge criminaliteit, vermijd donkere straatjes in de avonduren en pas je aan. Het credo is niet te alten zien dat je toerist bent, pas je aan. Loop op slippertjes en korte broek als je naar het strand gaat. De wereldberoemde Havaianas slippers koop je al voor 10 euro.

Wat te bezoeken, reisschema

Aanvliegen doe je vaak via Rio de Janeiro of São Paulo. Ik zou adviseren om op de heenweg naar São Paulo te vliegen en terug via Rio de Janeiro. São Paulo heeft weinig voor de toerist welke 2-3 weken blijft, overnacht dichtbij het vliegveld (Guarulhus) en vlieg de dag ernaar door naar de wereld beroemde en adembenemende watervallen van Foz do Iguaçu. Foz do Iguaçu ligt in het zuiden van Brazilië. Bezoek de Braziliaanse en zeker ook de Argentijnse zijde (dagtrip). Trek hier 2 volle dagen voor uit.

Er zijn in Brasil vele invloeden vanuit Europa. Vooral de Italianen maar ook Duitsers zijn al meer dan 100 jaar geleden gearriveerd en steden zoals Joinville, Blumenau en Porto Alegre hebben overduidelijke Europese invloeden. Ook zijn er diverse Nederlandse kolonies.

Houdt je van natuur dan is de volgende stop het Amazone gebied of het minder bekende maar zeker zo mooie Pantanal. Brazilie is de groene long van de wereld en heeft een overvloed aan flora en fauna. Wil je de beroemde stranden van het Noord Oosten van Brasil bezoeken dan zijn Fortaleza, Natal maar ook Maceió aanraders. De terugreis kan via Rio de Janeiro, trek hier gerust 4-5 dagen voor uit, nog even flaneren op de beroemde stranden van Rio zoals Copacabana of Leblon.

Carnaval

Het carnaval is uiteraard wereld beroemd. Het carnaval wat velen kennen is het carnaval met de grote optochten zoals in Rio de Janeiro. Deze vinden altijd in februari of maart plaats, dan is het zomer in Brazilië en dus erg warm. De grote optochten in Rio duren 2 dagen/nachten en zijn een wedstrijd wie de mooiste praalwagens maken. In andere steden zoals Salvador en Recife vindt het carnaval meer plaats op straat zelf. Al met al ligt het hele land plat en vieren de mensen of carnaval of trekt men massaal naar het strand om even lekker te genieten van de zon en caipirinhas.