Facebook
Nieuws Over vliegen en acties

Boekingskosten

de reissom van een vlucht inclusief boekingskosten

Eindelijk, ik heb mijn goedkope vliegticket gevonden! Tot je doorklikt en ziet dat, nadat je een aantal stappen verder bent, de kosten van de vlucht stapsgewijs omhoog geduwd wordt…

Het lijkt vandaag de dag een missie van de vliegticket verkopers om je te verleiden met een zo laag mogelijk (begin) (vliegticket)prijs, om je maar in het boekingsproces te trekken. Want nadat je je gegevens hebt ingevuld (wat vaak heel wat moeite / typewerk kost) heb ook jij er waarschijnlijk niet zoveel behoefte aan om te kijken naar alternatieven.

Wat wij hiermee kunnen doen? Ook weinig, want veel additionele kosten zijn namelijk ook nog een variabel, zo kan het bijvoorbeeld uitmaken of je 1 vliegticket of meerdere vliegtickets koopt. Dit ergert ons natuurlijk ook, daarom dat we in dit artikel en zoektocht maken naar welke additionele kosten er bij het boeken van een vliegticket (kunnen) worden bijgevoegd.

De kale vliegticketprijs

Hoe kan het dat bij bijvoorbeeld Cheaptickets.nl een vliegticket naar Rome goedkoper is als bij WTC.nl, of vice versa? Dit heeft ten eerste te maken met de afspraken die met de vliegmaatschappijen gedaan zijn. Cheaptickets.nl zal er alles aan doen om veel low cost airlines in haar assortiment te krijgen, omdat ze altijd de scherpste prijs aan willen bieden.

Invloeden op de kale vliegticketprijs
  • Welke vliegmaatschappijen zijn voor de desbetreffende bestemming gecontracteerd?
  • Welke afspraken zijn er met de vliegmaatschappijen gemaakt?
  • Hoe populair is de vliegdatum / tijdstip? (bij schaarste wordt een vliegticket duurder)

Boekingskosten

De boeking- / administratiekosten zijn vaak niet direct in de vliegticketprijs inbegrepen, maar worden additioneel aan de boekingsprijs toegevoegd. Dit kan frustrerend werken, zeker wanneer je een vliegticket wilt boeken ter waarde van enkele tientjes. Vliegticket websites van aanbieders, bijvoorbeeld Corendon en Arke, rekenen (veel) lagere boekingskosten als tussenpersonen, zoals Cheaptickets.nl en Tix.nl.

Bij controle van 8 bekendere vliegticketaanbieders zijn we tot conclusie gekomen dat WTC.nl de duurste uit de test is, met een bedrag van maar liefst € 39,00 als boekingskosten bij het boeken van een vliegticket. Dat is maar liefst 6,5 maal zoveel aan boekingskosten als de goedkoopste: Corendon (€ 6,00).

Boekingskosten van vliegticketaanbieders
  • Arke vliegtickets: € 15,00 (vaste prijs per boeking)
  • Cheaptickets.nl: € 29,00 (voor 2 pers., bij 1 persoon zijn de extra kosten 27 euro)
  • Corendon.com: € 6,00 (3 euro per geselecteerde vlucht, retour kost dus 6 euro aan servicekosten)
  • Tix.nl: € 25,00 (vaste prijs per boeking)
  • Vliegtickets.nl: € 29,50 (vaste prijs per boeking)
  • Vliegwinkel.nl: € 29,00 (voor 2 pers., bij 1 persoon zijn de extra kosten 27 euro)
  • WTC.nl: € 39,00 !!! (vaste prijs per boeking)

Aanbiedingen en kortingen

de reissom van een vlucht inclusief boekingskosten

Het is belangrijk dat je je niet laat beïnvloeden door kortingen of acties. Je moet namelijk de goedkoopste optie vinden om te vliegen. Dit kan betekenen dat je gebruik maakt van een aanbiedingen of actie, maar wel nadat je andere opties bekeken hebt.

In het rechter voorbeeld is goed te zien hoeveel korting je maar liefst krijgt. In dit geval vliegen we nu wel heel erg goedkoop met Arkefly naar Sal (een bestemming op Kaapverdië), want er vliegen niet zoveel low cost airlines heen. Maar voor hetzelfde geld is er op de desbetreffende vliegbestemming meer concurrentie, dit zal lagere prijzen als gevolg hebben door de concurrentie welke ontstaat. Denk dus altijd, hoeveel ben ik in totaal voor de vlucht kwijt. En niet, hoeveel korting krijg ik bij deze aanbieder / verkoper!

Deze actie was van Arke, Bekijk hier de huidige acties van Arke

Bagagekosten

kosten voor je bagage
Image by Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Wanneer je tegenwoordig gaat vliegen dan worden de bagagekosten separaat verwerkt. Je kunt er namelijk ook voor kiezen, wanneer je bijvoorbeeld een korte stedentrip doet, om enkel met handbagage te reizen. Doorgaans kan je handbagage zonder toeslag meenemen, wel moet je zorgen dat je aan de voorwaarden van een vliegmaatschappij voldoet. Zeker wanneer je met een low cost airline vliegt.

Ruimbagage

Er zijn normaliter per vliegmaatschappij aparte eisen, restricties en variabele kosten voor het toevoegen van ruimbagage. Ruimbagage kan ook per vlucht verschillen. Zo rekent de vliegmaatschappij Ryanair bijvoorbeeld met een variabel bedrag van 15 tot en met 35 euro per 15 kilogram ingecheckte bagage per enkele reis (en retour betekent dus 30 tot en met 70 euro per 15 kilogram). Hoeveel je definitieve prijs wordt? Dat is afhankelijk van het seizoen en de vlucht.

Overgewicht

Overgewicht wordt zwaar bestraft. Bij Ryanair betaal je bijvoorbeeld 10 euro per kilogram overgewicht. Maar sommige vliegmaatschappijen rekenen ook met categorieën, hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld; buurlanden, Europese bestemmingen, Afrikaanse bestemmingen, Midden Oosten, Amerikaanse bestemmingen, Aziatische bestemmingen, etc.

Vliegklasse / beenruimte

beenruimte in het vliegtuig
Image by phanlop88 at FreeDigitalPhotos.net

Wanneer je een goedkope vliegticket boekt bij bijvoorbeeld KLM zult u al snel comfortabeler zitten als bij een low cost airlines als bijvoorbeeld Easyjet. Bij Easyjet krijg je gemiddeld slechts 73 cm beenruimte in de Economy klasse. Let bij het boeken dus goed op hoeveel beenruimte u krijgt in een stoel in de klasse van de desbetreffende maatschappij. Want soms kan je voor ietsje meer geld een stuk comfortabeler zitten tijdens je vlucht.

Verzekeringen

reisverzekering afsluiten

Vaak wordt je tijdens je boekingsprocedure verleid om extra verzekeringen af te sluiten om zo veilig en gegarandeerd op reis te gaan… Zeker wanneer je niet precies weet wat deze verzekeringen inhouden is het niet verstandig om deze, zonder je erin te verdiepen, af te sluiten. Want verzekeringen dekken niet altijd de situatie(s) die jij voor ogen hebt. Reis je vaker is het verstandig om doorlopende verzekeringen af te sluiten.

Meer informatie over Reisverzekeringen:
Kosten aan boord

De volgende stap, van additionele kosten bij een vlucht, komt niet tijdens het boekingsproces voor. De kosten welke je pas in het vliegtuig maakt. Vlieg je bijvoorbeeld met Ryanair dan is alles exclusief. Maar wanneer je met KLM vliegt dan bijna alles inclusief. Wil je de vakantie altijd goed beginnen door een wijntje of biertje te nuttigen in het vliegtuig? Bij Ryanair betekent dit dat je moet betalen, bij KLM noemen ze dit service en krijg je 1 tot enkele malen wat te eten en / of te drinken aangeboden (afhankelijk hoe lang je vlucht duurt).

Dit lijkt onschuldig, maar wanneer je met twee personen twee maal iets te eten en drinken besteld ben je al snel € 30,00 kwijt, doe je dit ook op de retourvlucht dan betekent dit al € 60,00 extra! Let er dus op bij welke vliegmaatschappij je boekt, en hoe deze vliegmaatschappijen hun cateringservice aanbieden.

Ps. Je kunt natuurlijk ook met Ryanair vliegen en op het vliegveld nog even een flesje water en pakje koekjes / zakje snoep kopen.